Blog

A nyugtató fehér zaj

A nyugtató fehér zaj

Talán hallottál már arról, hogy a kisbabák kedvelik a monoton hangokat, a fehér zajt, megnyugtatja és könnyen álomba szenderíti őket. Na de miért is? Összefoglaltuk számotokra erről a legfontosabb információkat.

A fehér zaj

A fehér zaj elnyomja a környezetben előforduló más éles zajokat. Tulajdonképpen ez egy folyamatosan ismétlődő hang, mely hasonlít a hajszárító, ventilátor vagy porszívó zúgására. Lényege, hogy elnyomja az agyat stimuláló egyéb hangokat, melyek megzavarhatják az alvást.

A fehér zajban az energia egyenletesen oszlik el a frekvenciákon, így egy egyenletes, duruzsoló hangot hoz létre.

 

 

Biztosan te is tapasztaltad már, amikor az autó, légkondicionáló vagy ventilátor hangja elnyomta a zavaró külső zajokat.

A fehér zaj egy monoton, kiegyenlített zaj, ami segít az agynak figyelmen kívül hagyni a magas, kellemetlen hangokat, amelyek megakadályozzák a nyugodt pihenést. Például ha alvás közben beszűrődik a lakásba kutyaugatás, építési zaj, dudálás, csengetés, lárma szomszédból, stb. az agynak rengeteg különféle információt kell feldolgoznia, ami nehezíti az ellazulást.

A fehér zaj monotonitásával elnyomja a különféle zavaró háttérzajokat és nyugodt atmoszférát teremt.

 

Tudtad ezt?

A fehér zaj alkalmazását gyakran ajánlják alvászavarokkal küzdő felnőttek esetében is.

A fehér zaj nyugtató hatását hipnózisnál is használják.

A fehér zaj az alvást elősegítő, nyugtató hatása mellett bizonyítottan csökkenti a stresszt, enyhíti a fejfájást, migrént. 

 

 

A másik nyugtató hang, a rózsaszín zaj

A rózsaszín zaj megegyezik a fehér zajjal, de kevesebb magas frekvenciát tartalmaz. A rózsaszín zaj esetében az energia nem egyenletesen oszlik el, ami a fehér zajnál mélyebb hangot eredményez.

Tapasztaltad már, hogy esős időben jobban el tudsz aludni? Nem véletlen!

 

A természet tele van nyugtató rózsaszín zajokkal, pl.:

  • szeles időben susogó levelek
  • csendes eső
  • tenger hullámzása

 

Vizsgálatok igazolják, hogy az állandó rózsaszín zaj csökkenti az agyhullámokat ezáltal elősegítve a jobb alvást.

A minőségi mélyalvás kedvező hatással van a memóriára, serkenti az emlékezőképességet, ráadásul reggel frissebben ébredünk tőle.

 

Hallottál már róla?

A rózsaszín zaj biztonságos gyógyszermentes megoldást jelenthet az alvásproblémákra és enyhíti a korral járó memóriaromlás mértékét is. 

 

Fehér zaj a babák megnyugtatására

Újdonsült szülőként sokan nehézségbe ütköznek a baba altatásával. Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki azt mesélte, hogy autókázott el-fel annak érdekében, hogy egy végigsírt nap után a baba végre elaludjon, mert az autóban megnyugodott, ellazult a csecsemő. Miért? Az állandó monoton, nyugtató hanghatás miatt.

 

És ismerős a sztori arról, amikor a fiatal pár végső elkeserédésében bekapcsolja a porszívót vagy megnyitja a vízcsapot és lám-lám a baba megnyugszik, ez is a fehér zaj ellazító hatása révén következik be.

 

A monoton fehér zaj a csecsemőket az anyaméhben töltött időre emlékezteti. A magzatok már a terhesség 6. hetében hallanak hangokat, a magzatvíz megszűri az éles külső hanghatásokat és jobban hallják pl. a babák az anya egyenletes szívdobogását. Ennek köszönhetően újszülött korban a babákban a fehér zaj a biztonságos helyen töltött 9 hónapot idézi fel, a megszokott óvó környezetet, mely megnyugtatóan hat a kisbaba idegrendszerére, ezáltal segíti az ellazulásban, az egyenletes, mély alvásban.

 

 

Fontos tudni azonban!

Ha gyermeked fehér vagy rózsaszín zajjal szeretnéd megnyugtatni, ügyelj arra, hogy ne állítsd túl hangosra a zajforrást és a gyermek kellő távolságra kerüljön a hangforrástól.

 

Moonie altató játékok

A Moonie intelligens altató plüssbarátok kifejezetten csecsemők altatására, megnyugtatására lettek kifejlesztve azáltal, hogy fehér és rózsaszín zajokat bocsátanak ki.

 

5 féle megnyugtató hang

7 féle fényterápiás szín

 

 

A pihe-puha bababarát anyagból készült plüssök már újszülött kortól használhatók és nem lesz szükségetek hajszárító, porszívó bekapcsolására, felesleges autózásokra annak érdekében, hogy kisbabátok mély álomba szenderüljön.

 

És mitől intelligensek ezek a kedves alvótársak?

 

Egy beépített időzítőnek köszönhetően kikapcsolnak egy idő után annak érdekében, hogy a babát ne érje egész éjjel a fehér zaj, viszont ha a baba felébred és sírni kezd, ismét aktiválja magát a játék, így a baba megint biztonságban érzi magát a fehér zaj hallatán.

 

Ismerd meg a Monnie kisbarátokat!

 

Ha kérdésed van, írj nekünk a claudie@claudie.hu e-mail címre!

 

Nyugodt babaálmokat kívánunk!