Blog

Csodálatos len

Csodálatos len

Oly sokan nem tudnak manapság a len pozitív tulajdonságairól, habár valaha – a pamut és mesterséges textilanyagok térhódítása előtt – méltán volt az egyik legkedveltebb ez a nemes textilalapanyag, amely kisbabák érzékeny bőre számára is ideális.

A lent az ember ősidők óta alkalmazza, ez volt az egyik első növény, amit háziasítottak. 6000 évesnél is régebbi az a lelet, amit a len használatának bizonyításaként találtak Egyiptomban.

Az ókorban ruhák, függönyök, abroszok, párnák, szőnyegek, kötelek és sok más textilnemű készítéséhez használták és olyannyira értékes volt, hogy a múmiák testének befedésére is lent alkalmaztak, hozzájárult tehát ezen ősi kincsek megőrzéséhez.

A lenvászon a len növény rostjaiból készül. A len a hideg, nem trópusi éghajlaton terem, a legtöbb lent Kínában, Belgiumban, Franciaországban, Fehéroroszországban és Oroszországban termelik.

 

 

Íme a pozitív tulajdonságai, ami miatt az egyik legnemesebb textilalapanyag

  • „Zöldebb”, mint a pamut: A len termesztése környezetbarátabb, kevesebb öntözést, permetezést és energiát igényel, mint a gyapot. Növényi rostokból felépülő anyag, így teljesen lebomlik, nem marad utána ökológiailag veszélyes hulladék.
  • Hypoallergén: A természetes szálak és a gyártási folyamat miatt a lenvászon hipoallergén. A lenvászon ágynemű és a lenvászon ruhák viselése segítenek elkerülni a szokásos allergiás reakciókat.
  • Antibakteriális: Gátolja a betegségek kialakulását okozó baktériumok, gombák megtelepedését. Ezen tulajdonsága miatt kötszerek népszerű alapanyaga.
  • Hőszabályozó: A lenvászon természetesen szabályozza a hőt, hidegben hőszigetelő, melegben hűsít és jól szellőzik. Aki lenvászonból készült ruhadarabot visel 1,5-ször kevesebbszer izzad, mint pamut viselésekor, és kétszer kevesebbszer, mint viszkóz viselésekor izzadna.
  • Jobb alvást biztosít. Egy, a Természetes Rostok Intézetében végzett kutatás kimutatta, hogy a len ágyneműben való alvás mélyebb alvást biztosít, ami gyorsabb regenerációt és jobb minőségű pihenést nyújt.
  • Erős védelmet nyújt a napsugárzás ellen.
  • Nagy légáteresztő képességű: a lenvászon természetesen lélegzik, így kiváló kényelmet biztosít.
  • Magas légáteresztőképességének köszönhetően gyorsan szárad.
  • Kiváló nedvszívó: a saját súlyának akár 20% -át is fel tudja szívni nedvesség formájában.
  • Természetes volta miatt kényelmes viselet.
  • Nem válik statikussá, mint a mesterséges alapanyagú textíliák.
  • Szöszmentes, így légúti allergiában, asztmában szenvedőknek is ideális.
  • Rendkívül erős: A magas szakítószilárdsága miatt akár háromszor olyan erős, mint a pamut és a gyapjú.
  • Kivételesen hosszú élettartamú: A lenvászon egyike azon kevés szöveteknek, amelyek az idővel és a használattal még jobbá, lágyabbá és simábbá válnak. 12-szer hosszabb ideig kitart, mint a pamut.

Alacsony fokú rugalmassága miatt azonban könnyebben gyűrődik. Vasalással, esetleg keményítéssel jól kezelhető. A pamuthoz hasonlóan hajlamos a zsugorodásra, ezért célszerű nem túl forró vízben mosni.

 

 

A len ápolása

A lenvásznat mosógépben lehet mosni 30-40 °C-on. A centrifugálást alacsony fordulatszámra kell állítani.

Nem feltétlenül kell vasalni a len textíliákat. A természetes gyűrődések és gyűrődések a textíliának puha érzetet adnak. Aki viszont szereti, vasalhatja is. Ezt érdemes a még enyhén nedves ruhadarabon közepesen forró vasalóval megtenni.

A régi időkben, Írországban az esküvőkre szokás volt lenvászon abroszt ajándékba adni, ezeket az asztalterítőket aztán generációkról generációkra örökölték és állapotuk mégis tökéletes maradt a len különös tartóssága miatt.

Az a tény, hogy hosszabb ideig tart, mint más szövetek, hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb textilterméket kelljen vásárolnunk, csökkenti függőségünket az olcsó, eldobható alternatíváktól, melyekkel a környezetünket terheljük.

Egy olyan világban, ahol az emberek nap, mint azzal szembesülnek, hogy természetes környezetük valamint az emberi szervezet telítődik mesterséges anyagokkal, kiváló döntés, ha az egyik legfenntarthatóbb és legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkező szövetet, a lent választod.

 

A len környezetbarát

Íme néhány tény, amely beigazolja, hogy jó választás a len szövet, ha fontos számodra a környezeted:

  • A természetes len 2 hét alatt bomlik le talajban. (Összehasonlításként: egy poliészter takaró biológiai lebomlása minimum 20-200 év). 
  • A len termesztése során nem igényel növényvédőszereket.
  • A lentermelés legalább 5-ször, akár 20-szor kevesebb energiát igényel, mint a pamuttermesztés.
  • A lentermelés 30-szor kevesebb vizet igényel, mint a pamuttermesztés. Tekintettel Európa csapadékos éghajlatára, a lent általában nem szükséges öntözni.
  • Egy hektárnyi len 3,7 tonna szén-dioxidot alakít át oxigénné, amely megegyezik egy átlagos autó CO2 kibocsátásával, ha 300-szor körbe vezetünk vele a Föld körül.

 

Ez az organikus anyag tökéletes azok számára, akik figyelnek az egészséges életmódra.

Nem véletlen, hogy manapság a babatextil gyártó cégek is előszeretettel fordultak a len alapanyag használata felé.

S bár hazánkban csak nemrég kezdte modernkori térhódítását a len, Európa számos divatháza, textilkészítő üzeme néhány éve már palettájára tűzte az egészséges életmód és a fenntartható fejlődés jegyében a len textilneműk készítését.

 

 

Kisbabád a nap jelentős részét alvással, pihenéssel tölti, érzékeny bőre megérdemli az igazi kényeztetést. Eme ősi, növényi alapanyag biztosítja számára a legmagasabb komfortot. 

Webáruházunkban számos len illetve pamut-len alapanyagból készült babaágyneműt, babapólyát, egyéb babatextil terméket találsz.